Copyright © Enköpings kommun och Lantmäteriet och Geodatasamverkan
Enköpings kommun har planer på att bygga en ny skolbyggnad med trästomme på Örsundsbroskolan.
Planändringens syfte är att ändra en bestämmelse i gällande detaljplan där det anges att byggnader får uppföras i max två våningar med högsta byggnadshöjd 7,6 meter. Planändringen ämnar höja byggnadshöjden till 9,5 meter inom bestämmelseområdet för att kommunen ska kunna bygga den planerade skolbyggnaden tillhörande Örsundsbroskolan med trästomme, vilket dagens krav på 7,6 meter i praktiken inte tillåter då kravet är för snävt för en skola i två våningar. Att bygga med trästomme kräver ett tjockare bjälklag vilket gör att varje våning kräver högre höjd.
Enköpings kommun har skrivit på klimatkontrakt och har höga ambitioner inom hållbar samhällsbyggnad. Att bygga med trästomme istället för betong ger lägre miljöpåverkan. Även om val av stomme och konstruktion ännu inte beslutats i projektet för nya skolbyggnader på Örsundsbroskolan, är dagens krav på högsta byggnadshöjd en olämplig begränsning för skoltomtens framtida nyttjande att inte kunna bygga två våningar - oavsett teknisk lösning.
Processen med att ta fram en detaljplan styrs i plan- och bygglagen. Alla detaljplaner måste gå igenom ett antal steg där den bland annat skickas ut på remiss (samråd och granskning) för att de som berörs ska ha möjlighet att komma med synpunkter på förslaget. Synpunkterna är en viktig del av underlaget för att kommunen ska kunna utveckla och förbättra förslaget. Till sist beslutar kommunstyrelsen, eller i vissa fall kommunfullmäktige, om detaljplanen ska antas eller inte.
Illustrationen nedan beskriver hur långt arbetet med planen har kommit. Den här planen är i skedet samråd.
Planbesked
Samråd
Granskning
Antagande
Laga kraft
Kommunen har tagit fram ett förslag till detaljplan. För att få in synpunkter skickades förslaget ut för samråd med berörda myndigheter, fastighetsägare och föreningar.
Enköpings kommun sammanställer och bemöter alla synpunkter som kommit in under samrådet. Då kan det innebära att kommunen behöver ändra förslaget. Det nya förslaget skickas sedan på nytt till berörda för en ny remissrunda, så kallad granskning. Kommunstyrelsen tar sedan ställning till om planen ska antas.
E-post till Martin Eriksson: martin.eriksson@enkoping.se
Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Kungsgatan 39
Postadress: 722 15 Enköping
När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.