Val av språk i årskurs 6
Det viktigt att tänka igenom ditt val av språk inför årskurs 6 tillsammans med din vårdnadshavare. Din skola hjälper till så att ditt språkval ska passa just dig. Ytterligare information finns att läsa på Skolverket.
Moderna språk
Inför årskurs 6 får du som elev välja ett modernt språk. Du kan välja mellan att studera språken franska, spanska eller tyska. Dessa ger meritpoäng till gymnasiet.
Franska
Franska som modersmål har de flesta som bor i Frankrike, men också många som bor i Schweiz, Luxemburg, Belgien och den kanadensiska delstaten Québec. I ett flertal länder där invånarna talar olika språk använder man franska som ett gemensamt språk, till exempel i Kamerun, Tunisien och Senegal. Sammanlagt har minst 220 miljoner människor franska som modersmål eller andraspråk.
Spanska
Spanska talas, förutom i Spanien, i stora delar av Syd-, Mellan- och Nordamerika. Exempel på spansktalande länder är Mexiko, Argentina, Chile och Kuba. I USA är cirka 15 procent av befolkningen spansktalande. Sammanlagt finns långt över 400 miljoner människor som har spanska som modersmål eller andraspråk.
Tyska
Tyska är modersmål för cirka 100 miljoner människor. De bor framför allt i Tyskland, Österrike, Schweiz, Liechtenstein, Luxemburg, Belgien och Norditalien. Många som bor i andra europeiska länder kan också tala tyska. Tyskland ligger nära Sverige och våra länder har många kontakter.
Andra möjligheter för språkvalet
De här valen ger inga extra meritpoäng i ditt slutbetyg i nian.
Engelska, svenska och svenska som andra språk
Engelska, svenska och svenska som andra språk erbjuds i första hand till elev som behöver förstärkning i ämnet. Detta val ger inte meritpoäng till gymnasiet.
Modersmål som nationellt minoritetsspråk
Du har särskilda rättigheter att få läsa ditt modersmål om du tillhör en nationell minoritet. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Teckenspråk
Teckenspråk är förstaspråk för många döva och hörselskadade. Även hörande som har teckenspråkiga i sin närhet, till exempel hörande barn till döva och hörselskadade föräldrar, behöver kunna teckenspråket.
Mer om språkval hos Skolverket
Ytterligare information finns att läsa på Skolverkets webbplats.