Foto: Thomas Henrikson
Vi jobbar hårt med vår klimatomställning, för att uppnå klimatmålen och ta hand om vår natur. Både för nuvarande och kommande generationers skull. Detta gör vi på massa olika sätt, du kan läsa om några av dem nedan.
Med ”Enköping” menar vi här alla som bor och verkar inom kommunens gränser, medborgare, företag, organisationer såväl som den kommunala verksamheten. Alla måste vara med och hjälpa till. Alla insatser räknas, stora som små, och ju fler vi är som börjar nu desto bättre är det.
Vi har med hjälp av Uppsala universitet och Klimatsekretariatet tagit fram en koldioxidbudget för Enköping. Den visar hur mycket koldioxid vi tillsammans som mest får lov att släppa ut i framtiden om vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet. Parisavtalets mål är att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C och som mest 2°C. För att Enköping ska uppfylla sin del av åtagandet behöver vi minska våra utsläpp med drygt 13 procent per år.
Koldioxidbudgeten visar också hur utsläppen är fördelade och vilka områden vi bör fokusera våra insatser på för att nå störst effekt. Den kan användas som beslutsunderlag vid val av insatser och prioriteringar.
Mer än hälften av utsläppen i Enköping kommer från inrikes transporter (62 procent), vilket är mer än riksgenomsnittet. För att kunna hålla budgeten måste insatser till för att minska dessa utsläpp och fasa ut fossila drivmedel.
Enköpings tre största utsläppsområden:
*Sveriges totala utsläpp i sektorn, fördelat jämnt över befolkningen.
Koldioxidbudgeten har tagits fram i en digital version med hjälp av verktyget ClimateVisualizer. Det är en tjänst som löpande uppdaterar statistiken som koldioxidbudgeten bygger på. Det ger en kontinuerlig och aktuell bild av vår väg mot Parisavtalet. I den kan du se hur vår lokala utsläppsbudget förändras beroende på hur utsläppen ökar eller minskar inom en sektor.
Se Enköpings koldioxidbudget på webbplatsen ClimateVisualizer
Enköping ska gå före och visa att omställningen är prioriterad när vi bygger och utvecklar en växande kommun.
Peter Book, kommunstyrelsens ordförande
Vår ishall och vårt familjebad, Pepparrotsbadet, kompletterar varandra på ett sätt som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Pepparrotsbadets anläggning är en energieffektiv sådan. Inte nog med att taket har solceller, badet har även koldioxidbaserad uppvärmning. Det betyder att energin i båda ishallarna bredvid används för att värma badvattnet. Smart va? Det innebär att båda ishallarna drivs till priset av en, samtidigt som den tillgängliga värmen exporteras till Pepparrotsbadet. Två flugor i en smäll!
Vårt mål är att 3,4 procent av den totala elanvändningen i Enköping ska komma från solel till 2023. Detta kan vi nå genom att installera solceller när vi bygger nytt, men också satsa med installation på byggnader som finns i dag. Det har vi exempelvis gjort med en av våra skolor, S:t Iliansskolan.
Utöver det har vi även solceller på flera kommunala byggnader. Det ska också installeras solceller på det nya gymnasiet, Westerlundska gymnasiet. Där kommer vi också göra andra mer hållbara insatser, som att återanvända dagvattnet till bevattning, installera fjärrvärme och ha närvarostyrd belysning för att spara på energi.
Så här ska entrétorget utanför det nya gymnasiet se ut. Illustration av White arkitektbyrå
Städning kan ofta innehålla mycket kemikalier, något vi gärna undviker. Därför använder vår Städservice sig endast av avjoniserat vatten. På så vis får vi det rent och fint, utan några kemiska rengöringsmedel.
Städvattnet de använder sig av tillverkas på plats med hjälp av kranvatten, salt och en elektrolytisk process i en speciell maskin, Orbio-maskinen. Den tillverkar två sorters städvatten. Den ena sorten har ett ph-värde på runt 10 som fungerar utmärkt på fet smuts, tvålrester och liknande. Den andra sorten har ett ph-värde på runt 5, som är väldigt verksamt mot bland annat bakterier, virus och svampar.
Foto: Thomas Henrikson
Enköpings kommun arbetar med miljöledningssystem. Det är ett strukturerat sätt att arbeta med sitt interna miljöarbete. Vi har valt att arbeta efter Svensk Miljöbas standard och bli miljödiplomerade.
Detta arbetssätt hjälper oss minska vår energi- och vattenanvändning och våra utsläpp från transporter, samt öka engagemanget hos våra anställda. Det innebär också en oberoende granskning av miljöarbetet, ökad trovärdighet och en förbättrad avfalls- och kemikaliehantering, samt källsortering.
Vi behöver öka takten i miljöarbetet. Därför har Länsstyrelsen tagit fram en färdplan för ett hållbart län. Färdplanen innehåller fyra åtgärdsprogram:
Enköpings kommun har tecknat hållbarhetslöften för ett antal åtgärder för Minskad klimatpåverkan och för Ekosystem och biologisk mångfald. Vi har även tecknat hållbarhetslöftet för Vatten.
Den 3 december 2021 skrev Peter Book, kommunstyrelsens ordförande och Ulrika K Jansson, dåvarande kommundirektör, under hållbarhetslöftet för vatten. På fotot syns också Göran Enander, landshövding i Uppsala län. Foto: Länsstyrelsen Uppsala län.
Enköpings kommuns hållbarhetslöften
Trafikstrategi för Enköpings stad fram till 2040
När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.