Barnens rättigheter – barnkonventionen

Barnkonventionen finns för att stärka barns rättigheter. Vi arbetar för barnens rättigheter inom alla våra verksamhetsområden.

Barn håller grön traktor i plast

Trygghet är ett av våra mål

Kommunfullmäktige i Enköping har beslutat att vi ska skapa en tryggare kommun som vi är stolta över att bo och verka i. Barn och ungas utveckling och välmående prioriteras för att de även som vuxna ska ha goda förutsättningar för ett självständigt och aktivt liv.

Vi ska ha ett barnrättsperspektiv som gör att både den enskilda medarbetaren på kommunen och hela verksamheten arbetar utifrån rättigheterna i barnkonventionen och har bra strategier för att lyckas.

Så här jobbar vi med barns rättigheter

Vi arbetar för barns rättigheter inom alla kommunens verksamhetsområden, inte bara på skolor och förskolor utan även när vi exempelvis planerar nya bostadsområden och bygger nya gång- och cykelvägar. Nedan följer några exempel.

När familjen behöver pengar

Vid beslut om försörjningsstöd bedömer vi om eventuella barn blir påverkade av att vårdnadshavare får bistånd eller inte.

Det kan handla om pengar att köpa en cykel till ett barn eller pengar till hyran, oavsett så ska det framgå hur beslutet fattats och hur handläggaren resonerat kring hur det kan påverka barnen. Det gäller både vid avslag och beviljat bistånd.

När barn behöver flytta med sin vårdnadshavare

När en vuxen person med barn behöver lämna sitt hem ser vi över hur det kan påverka barnet. Ibland kan vi till exempel göra bedömningen att läget på boendet kan spela roll för barnet.

När barn behöver stödinsatser

Barn ska alltid få berätta och vi ska lyssna till deras önskemål när de är direkt berörda. Det kan till exempel vara vid barnavårdsutredningar eller stöd i någon form. I vår bedömning ska vi förklara varför vi valt de olika stödinsatserna och vilka övriga insatser vi diskuterat.

När vi utvecklar bostadsområden

När vi planerar nya bostadsområden fångar vi barnens perspektiv på utvecklingen, exempelvis genom att besöka närliggande skolor. Barnen får då diskutera och berätta hur de tycker att området är idag, både positiva och negativa aspekter. De får också berätta om vad de skulle vilja se i framtiden.

Vi stöttar civilsamhällets arbete

Utöver kommunens egna ansvarsområden kan vi stötta, samverka och ge förutsättningar för civilsamhällets viktiga arbete för barn och unga.

Det här är barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Som barn räknas alla människor under 18 år.

Barnkonventionen innehåller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grundläggande principer som alltid ska beaktas när det handlar om frågor som rör barn:

  • Artikel 2: Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3: Vid alla beslut som rör barn ska det i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa.
  • Artikel 6: Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  • Artikel 12: Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.

Barnkonventionen är svensk lag sedan år 2020.

Stöd till barn

Alla barn har rätt till stöd och skydd när det behövs. Här listar vi olika organisationer, myndigheter och verksamheter som kan hjälpa dig eller ge information om barns rättigheter.

Elevhälsan

Du kan få hjälp av elevhälsan på din eller ditt barns skola. Personalen har tystnadsplikt. Skolsköterska eller lärare kan hjälpa dig att ta kontakt om du vill.

Fältarna

I Enköpings kommun har vi en grupp fältare som finns som stöd för dig som är 10–19 år. Du kan ta kontakt med dem om du känner dig vilsen eller till exempel är orolig för en kompis.

Stödgrupper

Du kan gå med i olika stödgrupper för barn och unga i Enköping. Där får du prata med andra som är i en liknande situation. Det är ofta barn som lever med föräldrar som är skilda, missbrukar eller har psykisk ohälsa.

Socialtjänsten

Du kan kontakta socialtjänsten i Enköpings kommun för att få stöd.

Bris

Dygnet runt kan du ta kontakt med Bris, Barnens rätt i samhället, via telefon, sms eller mejll. De som svarar är utbildade kuratorer som har tystnadsplikt. De skriver också om olika ämnen på sin webbplats.

Telefonnummer till Bris: 116 111

Mina rättigheter

Mina rättigheter informerar barn och unga om deras rättigheter.

Umo

Umo vänder sig till dig som är 13–25 år och som vill få kunskap om till exempel kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol, droger och självkänsla.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen informerar om barnkonventionen.