I vikingarnas spår

Utforska vikingarnas spår med bil, båt eller cykel i de fyra mälarstäderna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås.

En spännande historia i vikingarnas spår

I de 4 Mälarstäderna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås, finns fängslande historia. Ta en tur med bil, båt eller cykel i vikingarnas spår i dessa fyra städer. Vi ger dig tipsen runt Mälaren, du skapar rutten och väljer färdmedel som passar dig bäst.

Fjärdhundra­land

I Fjärdhundraland samlas härliga upplevelser i en levande landsbygd med historia och naturupplevelser. Här möts du av småföretagande kaféer, boende och gårdsbutiker. Det spelar med andra ord ingen roll om du vill uppleva historiens vingslag, den härliga naturen eller om det är hantverk och närodlad mat som gäller. I Fjärdhundraland finns allt det så du kan bara njuta av livet!

Läs mer och besök Fjärdhundralands webbplats

Bild på Landsberga gårdsbutik med människor sittandes vid bord utanför.

Foto: Mats Thorburn

Sundbyholm

Det finns så mycket att upptäcka i denna oas. Allt från en härlig sandstrand till den världsberömda Sigurdsristningen som i mer än 1000 år berättat sin historia. Samt Sundbyholms gästhamn flera gånger blivit utsedd till Sveriges bästa. Bo kvar en natt på Sundbyholms slott och har du cykeln med dig är tipset att ta en tur in till Eskilstuna och på vägen uppleva turen ”cykel i runornas spår ”.

Besök och läs mer på Visit Eskilstunas webbplats

Flygbild som visar Sundbyholm slott.

Anundshög

Anundshög är ett av Sveriges främsta fornlämningsområde med Sveriges största gravhög samt runsten från 1000 talet och fem skeppssättningar. Här finns audioguider på flertal språk men även guidade visningar samt Café Anund som serverar hembakat fika i en historisk miljö.

Läs mer om Anundshög på Västerås stads webbplats

Bild på en viking i Anundshög.

Foto: Maisa Lappi

Frösåkers Brygga – Västerås Skepps­museum

Strosa runt och kika på alla båtar. Allt från små roddbåtar till den stora koggen som ligger i Frösåkers hamn. Välkommen att kliv ombord på koggen eller önskar du ro en liten vikingabåt så går det också bra. Smaka deras hemgjorda glass, den i sig är värd resan hit.

Besök Frösåkers bryggas webbplats

Bild på båtar vid Frösåkers brygga.

Foto: Kristoffer Hasselberg

Selaön, Stallarholmen

Selaön – Sveriges största insjö-ö, är en av Sveriges mest fornminnesrika trakter med många runstenar och gravhögar. De mest kända gravfälten är Åsa och Östa. På Selön finns även Mälsåkers slott. Det är broförbindelse mellan Stallarholmen och Selaön så du tar dig enkelt hit. Ett tips är att även besöka Gula industrihuset i Stallarholmen. Men det finns ännu mer vikingakoppling härikring. Vid Gripsholms slott i Mariefred står en av Sveriges mest kända runstenar – Ingvarstenen.

Besök Mälsåkers slotts webbplats

Läs mer om besök Gula industrihusets webbplats

Besök Gripsholms slotts webbplats

Bild på Mälsåkers slott.

Foto: Ulf Huett

Mälaren binder oss samman

Det som binder oss samman är Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Rederi Mälarstaden trafikerar alla våra städer med olika båtkryssningar och cykeln kan du självklart ta med dig.

Besök Rederi Mälarstadens webbplats

Boende

Det finns många alternativ för dig som vill stanna kvar en natt eller två i någon av de fyra mälarstäderna.

Läs mer om boende i Enköping på kommunens besökskarta

Läs mer om boende i Strängnäs-Mariefred på Strängnäs kommuns webbplats

Läs mer om boende i Eskilstuna på visit Eskilstunas webbplats

Läs mer om boende i Västerås på visit Västerås webbplats