Enköping –

parkernas stad

Hos oss är du alltid nära en park. Upptäck våra kända parker till fots eller med vårt parktåg.

Besök Enköpings vackra parker

Upptäck någon av de vackra parkerna i Enköping. Den mest kända är Drömparken men det finns gott om andra parker väl värda ett besök. Vilken blir din favorit?

Foto på Drömparken.

Foto: Elisabet Lind

Enköping har hamnat i framkant som trädgårdsstad tack vare Stefan Mattsson, som anställdes som stadsträdgårdsmästare i början av 1980-talet. Det visade sig vara en sällsynt lyckad rekrytering! Då såg Enköping ut som de flesta svenska småstäder, med ordinära parkmiljöer och planteringar med ettåriga sommarblommor. Stefan inledde tillsammans med sin personal ett långsiktigt förändringsarbete med träd och perenner i fokus. Stora fält av marktäckande perenner skapade helt nya trädgårdsmiljöer, medan träd planterades för att binda samman och ge ombonad atmosfär.

Fickparker - nyskapande trädgårdsrum

Fickparkerna var en annan innovation. Små, ofta outnyttjade, markplättar gjordes om till intima och nyskapande trädgårdsrum som tar tillvara platsens karaktär. Idag kan vi skörda frukterna av förändrings- och utvecklingsarbetet som inleddes för mer än trettio år sedan. I Enköping finns ett tjugotal parker av mycket varierande slag, som fungerar som besökarnas vardagsrum med möjligheter till lek och picknick, stillhet och motion.

De gröna miljöerna ger inspiration och kunskap till besökarna. Flera handelsträdgårdar i närområdet har specialiserat sig på Enköpingsperenner så du har också goda möjligheter att ta med dig en bit av Enköpings blomsterprakt hem. Den nuvarande stadsträdgårdsmästaren med personal fortsätter förändra och utveckla parkerna med oförminskad kraft och energi. Parkerna blir bara bättre och bättre.

Enköping har en stolt historia som parkernas stad med många vackra parker både i staden och i tätorterna. Parkerna varierar med olika teman och växtlighet. Enköping är mest känd för Drömparken, men också för exotiska träd, fickparker och vackra perennplanteringar. Fickparker är små parker, som krypin mitt inne i staden.

I blickfånget - Drömparken

Enköpings mest kända park, Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn av att den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Oudolf fick uppdraget att rita parken av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson och den invigdes 1996. Parkens perenner är sammansatta för att efterlikna naturen. De är planterade i stora, täta och oregelbundna sjok för att förstärka känslan av att vara nära naturen.

Bild på blommor i Drömparken.

Foto: Enköpings kommun

Parken kännetecknas också av kraftfulla former och starka kontraster. Formerna finns tydligt i de höga cylinderformade bokhäckarna och höga perenner ger finstämnda mönster, rytmer och färger. Perennernas variation under säsongen är ett av parkens kännetecken, men också lökväxter i olika former skapar karaktär innan perennerna har tagit över. Även efter blomningen behåller parken sin skönhet med fröställningar och vissnande växtdelar.

Foto på Drömparken.

Foto: Elisabeth Lind

Guidade turer i parkerna

Upplev Enköpings parker med parktåget

Följ med på en guidad tur med parktåget i sommar. Tåget tar dig genom staden och du får ta del av många av Enköpings finaste parker.

På tåget följer en guide med som berättar om både parker och lite om stadens historia. Tåget gör ett stopp i Fridegårdsparken och i Drömparken där du får möjlighet att kliva av för att uppleva parkerna på nära håll.

Tid och plats

Parktågets turer för 2024 kommer snart att publiceras här. 

Start och slut: Enköpings turistinformation, Rådhusgatan 3.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in turer vid för få anmälda.

Boka plats

Boka plats hos turistinformationen via e-post eller telefon.

Telefon: 0171-62 50 40

E-post: turism@enkoping.se

Hitta din favoritpark

Det finns mer än 20 olika parker att upptäcka. Vilken blir din favorit?

Läs mer om hur du hittar de olika parkerna i Enköping

Se alla parker i Enköping på besökskartan