Park­guidning till fots

Vi startar upp guidningarna i maj och fortsätter sedan hela sommaren till och med mitten av september.

Du som vill besöka parkerna kan göra det på flera olika sätt. Förutom att själv gå runt kan du få guidning till fots, via häst och vagn eller åka det blå tåget som går runt i parkerna.

Anpassade parkvandringar

Vi startar upp guidningarna i maj och fortsätter sedan hela sommaren till och med mitten av september.

Guidningen kan anpassas efter ditt önskemål och kan inriktas på till exempel perenner, magnolia, träd eller anläggning. Start och avslutningsplats anpassar vi efter ditt önskemål. Om inget särskilt önskemål finns så rekommenderar vi start vid Turistinformationen, där det finns toaletter och en liten souvenirshop. Avslutning kan ske i Drömparken, som är den mest kända och spektakulära parken.

Tillgänglighets­anpassade rundor

Båda rundorna är tillgänglighetsanpassade och du kommer fram med rullstol och permobil. Vi använder högtalare om gruppen är större än tio personer. De flesta gathörn och passager är markerade med taktila plattor för att underlätta för personer med synnedsättning.

I guidningen ingår ett material bestående av en broschyr om Enköpings parker, en karta över stan med parkernas läge och ett häfte med växtförteckningar och planer.

En eller två timmars guidning

Du kan välja mellan en eller två timmars parkguidning. På den korta guidningen promenerar du en knapp kilometer och ser fem parker. Den längre parkguidningen är en promenad på cirka två kilometer. Då hinner du uppleva tio parker.

Den korta guidningen passar bra om gruppen är allmänt intresserad. Den längre guidningen passar grupper som har stort intresse av trädgård som exempelvis trädgårdsföreningar, företag och arbetsplatser i trädgårdsbranschen eller trädgårdsutbildningar.

Trädgårdskunniga guider

Alla våra parkguider har trädgårdsutbildning och lång erfarenhet av arbetet i Enköpings parker. De är alla experter på Enköpings parker och i synnerhet hur vi jobbar med perenner. Vissa av guiderna har specialområden som till exempel perenner, design eller träd.

Guiden berättar om parkernas olika karaktär, om bakgrund och syfte med de olika anläggningarna. Du får också veta mycket om de olika växterna som finns, om anläggning och om skötsel.

Gruppbokningar

Vi tar emot bokningar för grupper året om. Det går att boka guidning både för grupper på utflykt/resa och för studiebesök.

Boka tid för parkvandring

Datum och tider för guidningarna i Enköpings parker både till fots och med parktåget hittar du i evenemangskalendern.

Vill du delta på en guidad vandring så förbokar du din plats hos turistinformationen.