National­dagen 

Enköpings kommun arrangerar ett festligt national­dags­firande och en medborgarskaps­ceremoni den 6 juni varje år. 

Nationaldags­firande i Enköping

Varmt välkomna att fira Sveriges nationaldag i Enköping. Firandet pågår klockan 12–15 med uppträdanden, utställningar av lokala föreningar, tal och allsång.

Firandet inleds på Stora torget

Nationaldagsfirandet börjar traditionsenligt på Stora torget i Enköping med musik. Hemvärnets Musikkår Uppsala och fanvakten från Ledningsregementet i Enköping spelar och leder oss upp till Skolparken. I paraden deltar också Enköpings scoutkår, Enköpings Folkdansgille och Lions Enköping. Alla är välkomna att gå i paraden.

Klockan 12 är det samling på Stora torget i väntan på Hemvärnets musikkår. Flaggorna på Stora torget hissas på morgonen av Enköpings scoutkår.

Uppträdande i Skolparken

Nationaldagsfirandet i Skolparken bjuder på flera traditionsenliga inslag som tal av kommunfullmäktiges ordförande, musik, dans och allsång. I parken kan du träffa föreningar, köpa fika eller mat. För barnen finns OK Enens miniorientering, Fritidsbanken och flera prova på aktiviteter.

Missa inte heller att besöka kommunens biblioteksbuss där du kan låna och prata böcker. Försvarsmakten finns på plats vid södra ingången till Skolparken. I år finns tre olika fordon som nyfikna besökare kan titta på och klättra in i.

Duo leder programmet från Skolparksscenen

Elin Furin och Ida Berg är systrar och är namn som känns igen från Enköpings Showgrupp Återsken, eller deras egen showduo ”Sisters”. Duon kommer både att leda scenprogrammet och bjuda på tidlösa hits, moderna favoriter och allsång. Andra som uppträder på Skolparksscenen är Enköpings kammarkör, finska kören Domenicus och Enköpings folkdansgille. Firandet på Skolparksscenen pågår klockan 13–15 och är kostnadsfritt.

Nationaldagsfirandet i Enköping är ett samarbete mellan Enköpings kommun, Ledningsregementet i Enköping, Hemvärnets Musikkår Uppsala, Enköpings scoutkår, Enköpings folkdansgille, Lions Enköping, Happy foodtruck, och lokala föreningar. 

Program

  • Klockan 12 Hemvärnets musikkår spelar på Stora torget
  • Klockan 13 Nationaldagstal, fanfar för nya svenska medborgare och nationalsången på scenen i Skolparken.
  • Klockan 13.30–15.00 uppträdanden på scenen i Skolparken med elever från Ukraina, Enköpings kammarkör, Enköpings folkdansgille, finska kören Domenicus. Elin Furin och Ida Berg kommer att leda scenprogrammet och bjuda på allsång, där alla kan sjunga med, och framträdanden med en rad av sina mest omtyckta låtar.

Medverkande i nationaldagsfirandet

Under nationaldagen i Enköping blir det inslag av både musik, dans och sång. Nedan kan du läsa om vilka som uppträder under firandet.

Artisterna Elin Furin och Ida Berg, bild.

Sisters – Elin Furin och Ida Berg

Elin Furin och Ida Berg är namn vi känner igen, kanske från Enköpings Showgrupp Återsken, eller från deras egen showduo ”Sisters”.  Duon levererar en mix av tidlösa hits och moderna favoriter, från första tonen till sista danssteget. Allt framfört med paljettglittrande outfits och glimten i ögat!

Hemvärnets musikkår spelar i en parad, bild.

Hemvärnets musikkår Uppsala

En uppskattad tradition är Hemvärnets musikkår Uppsala och Försvarsmaktens ledningsregemente medverkan på nationaldagen i Enköping. Musikkåren spelar hela vägen från Joar, gör spelstopp vid Stora torget och fortsätter sen upp till Skolparken under ledning av fanvakten från Ledningsregementet i Enköping där de fortsätter att spela.

Enköpings kammarkör står utanför Tingshuset i Enköping, bild.

Enköpings kammarkör

På nationaldagen har vi den stora glädjen att få lyssna på Enköpings Kammarkör igen! Kören som har en otrolig bredd på repertoaren sjunger folkvisor, pop, rock, opera, jazz, klassiska körverk och svenska fina sångskatter under ledning av kördirigenten Peter Melin.

Medlemmarna i Enköpings folkdansgille står iklädda folkdräkter ute i naturen, bild.

Enköpings Folkdansgille

Enköpings Folkdansgille är en del av Svenska Folkdansringen som levandegör svensk folklig kultur. Under många år har de visat sina folkdräkter och danser för publik. Ny knyter de på sig dansskorna och medverkar i firandet av nationaldagen tillsammans med Eva och Lars Vennerberg på fiol.

Medlemmarna i den finska kören Dominicus, bild.

Dominicus

På nationaldagen får vi för andra gången höra den finska sånggruppen Dominicus. Kören sjunger välkända finska låtar från 50 talet och framåt. 

På nationaldagen sjunger kören Tämä taivas tämä maa /”Önskar så” - en sång om önskan om fred på jorden. Nu när det är så oroligt i världen. Den andra sången Toivotaan, toivotaan toivotaan/ ”Denna himmel, denna jord," en sångi om hur finnarna går igenom stock och sten med sin välkända SISU. 

Enköpings scoutkår

Enköpings scoutkår ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Scouterna finns med under hela nationaldagen. De sköter flaggning, skräpplockning och har miniläger och aktiviteter i Skolparken.

Nationaldags­firande runt om i Enköping

Arrangerar du eller känner du till något annat nationaldagsfirande i Enköping? Då kan du skicka in ditt tips till kommunens evenemangskalendern.

Medborgarskaps­­ceremoni

Enköpings kommun välkomnar varje år nyblivna svenska medborgare som bor i Enköping till en ceremoni. Medborgarskapsceremonin äger rum på Sveriges nationaldag den 6 juni. Sedan 1 april 2015 finns en lag om att alla kommuner i Sverige ska anordna en medborgarskapsceremoni för de invånare i kommunen som blivit svenska medborgare under året.

Upplevelseförvaltningen ansvarar för att arrangera Enköpings kommuns medborgarskapsceremoni varje år.

Så görs inbjudningarna till ceremonin

Den som blir svensk medborgare ett år bjuds in till ceremonin den 6 juni året efter. Inbjudan skickas ut per post och är personlig. Information om vilka som ska bjudas in får kommunen från Skatteverkets folkbokföring.