Enköping - en Fairtrade City

Sedan 2017 är Enköping en så kallad Fairtrade City, vilket är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.

Kvinna i Kenya plockar rosor

Foto: Fairtrade Sverige

Fairtrade City innebär bland annat att kommunen arbetar aktivt för att göra det lättare för dig som konsument att välja varor som är schysst producerade i butiker, caféer, restauranger och på arbetsplatsen.
Enköping Fairtrade City har en styrgrupp med representanter från kommunen och näringslivet i Enköping.

Inom Enköpings kommun arbetar vi för att öka inköpen av Fairtrade-produkter. Målet för 2018 är att andelen inköpt kaffe som följer principerna för rättvis handel är 85 procent, svartpeppar 87 procent, vaniljsocker 80 procent, kakao 64 procent och bananer 50 procent.

När du som konsument väljer Fairtrade-produkter bidrar du bland annat till att odlare och anställda får bättre ekonomiska villkor, att demokrati och miljöhänsyn främjas i produktionen och att barnarbete motverkas.
Genom de val du gör när du handlar kan du påverka världen i en hållbar riktning. Många av Enköpings invånare, företag, organisationer och politiker engagerar sig för en världshandel på schyssta villkor. Därför är Enköpings kommun är en Fairtrade City.

Vad är Fairtrade?

När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, till exempel i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Vad är Fairtrade City?

Att en kommun diplomeras som Fairtrade City innebär inte att kommunen blir Fairtrade-märkt. Det är bara produkter som kan bli certifierade. Fairtrade City är en diplomering från föreningen Fairtrade till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att staden lever upp till kriterier som rör rättvis handel i kommunen, ett aktivt informationsarbete och utbud av rättvist handlade produkter i butiker, caféer, restauranger, hotell och på arbetsplatser.

På den svenska marknaden finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, kryddor, olja, socker, müsli, snacks, godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, trägolv och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

Läs mer om Fairtrade och Fairtrade-produkter på Fairtrade Sveriges hemsida

Fairtrade Sverige


Kontakt

Telefon: 0171-62 50 00
E-post: kommunen@enkoping.se
Besöksadress: Torggatan 21
Postadress: 749 35 Enköping

När du besöker denna webbplats sparas viss information om ditt besök.